Broj 1 - proleće leto 2013

Prestonica u očima putopisaca

Put u Evropu popločan belim kamenjem

Četvrtak, 13 Mart 2014 by

knez Miloš

Posle dva ustanka knez Miloš je želeći da obezbedi potpunu nezavisnost i međunarodno priznanje tadašnje još uvek vazalne Srbije na Đurđevdan 6. maja 1818. godine u Skupštini u manastiru Vraćevšnica rešio da prestonicu srpske države iz Gornje Crnuće na Rudniku preseli u Kragujevac

    Pri njegovom izboru Kragujevca za prestonicu odlučujuća su bila tri faktora:

  • geografsko administrativni položaj u središtu oslobo]ene zemlje - daleko od uticaja velikih sila;
  • pretežna nacionalna homogenost srpskog stanovništva u odnosu na druge varoši u tadašnjoj zemlji;
  • osećaj sigurnosti u sredini u kojoj su se odigrali značajni događaji u dva ustanka početkom pretprošlog veka.
stari Kragujevac

Jedan od najranijih putopisa o Kragujevcu iz preioda 1818 - 1841. godine u pionirskim danima izgradnje evropske varoši namesto turske kasabe potiče od Joakima Vujića, koji je prvi put boravio u našem gradu 1823. godine. Na njega je Kragujevac ostavio utisak lepe i dobeo uređene varoši. Vujić je dao kratak opis objekata na Kneževom dvoru, ostavio zapis o Staroj crkvi, koju je knez Miloš podigao, kao i podatke o zgradi u kojoj je bila smeštena rezidencija srpskog mitropolita.

Zanimljivo je da Vujić prvi nagoveštava namere kneza Miloša da pored postojeće isnovne škole podigne i nove prosvetne ustanove u kojima će se uz latinski i nemački jezik učiti i drugi predmeti. U varoši su se nalazile dve kafane, od kojih je jedna bila vlasništvo kneza Miloša, dok je druga pripadala turskom garnizonu. Jedina turska džamija bila je dosta ruinirana. U gradu je bio nastanjen znatan broj zanatlija i trgovaca Za vreme nedelje i praznika u Kragujevcu su organizovani pijaca i vašari.

stari Kragujevac

Istaknuti češki istoričar Konstantin Jiriček (autor "Istorije Srba") posetio je Kragujevac 1874. godine i tom prilikom nije propustio da iznese svoj utisak o starom gradskom jezgru ovoga grada koje je formirano u vreme dok je imao funkciju prestonice: "Beograd je Evropa. Ali ako hoćete da vidite pravo srpsko mesto, idite da vidite Kragujevac. On je dosta veliki, ali se za dan ili dva može pregledati sve što je u njemu značajno. Kuće su prizemne, uglavnom drvene, sa baštama ispred i pozadi; ulice čiste... Zato je prvi utisak na stranca koji ovde stigne leti, lepog sunčanog dana izuzetno prijatan; svuda je drveće i bašte, cveće i voće. Tome se pridružuje čistoća, prijatnost i očigledno dobro materijalno stanje seoskog stanovništva iz okoline... Kroz sredinu mesta vodi čaršija, duga, široka ulica, ili bolje reći trg, popločan belim kamenjem...", pisao je između ostalog proslavljeni Jiriček.

stari Kragujevac

Tagged under:
VRH