Broj 1 - proleće leto 2013

Vladarski meni iy kragujeva;kog Konaka

Pasulj i Kupus dvorski Specijaliteti

Četvrtak, 13 Mart 2014 by
konak - Kragujevac

Život vladara, kneza Miloša i njegove porodice u njegovom Konaku u Kragujevcu bio je jednostavan i običan, kao i svih ostalih građana, seljaka i činovnika koji su tu boravili i radili.

Ovako je bez imalo simpatija, ali dragoceno realno nemački inžinjer Vilhem Rihter opisao standardan "vladarski meni" iz kragujevačkog Miloševog konaka na koji je bio "osuđen" tokom svog službenog boravka u našem gradu, pre skoro dva veka.

"Hrana Kneževa ne bi zadovoljila jednog dobrostojećeg nemačkog zanatliju; ona nije bilasamo skoro suviše jednostavna, već priređena po srpskom ukusu na jedva podnošljiv način za jelo.
U toku strogo održavanih srpskih postova koji ispunjavaju nekih dvadeset sedmica godine, pasulj je uobičajena i najomiljenija hrana, samo ponekad zamenjivana sočivom i kiselim kupusom, a pri tom sve tako jako začinjeno biberom, belim i crnim lukom, da samo onaj stomak koji je od detinjstva na to navikao može da podnese i svari ovu hranu.
Često su baš gorko žalili činovnici svoj izgubljeni ručak, kada ih Knez k sebi pozove; oni su radije jeli u rđavim kragujevačkim birtijama, nego za kneževskom srpskom dvorskom trpezom.
Raskošnost je bila sasvim strana - obično porculansko posuđe, za otvaranje apetita jedna rakija, posle obeda crna kafa."

"Vino kneževske trpeze je bilo jednostavno, seosko i od njegove kiseline su trnuli zubi. U svakoj mehani ili običnoj gostionici kupuje se to isto vino za 30 para, a ja sam čvrsto uveren da većina stanovnika Srbije ne bi rado zamenila svoj obed i svoje vino ovim Kneževim", saopštava nam "Rihter" ove prvorazredne ondašnje gastronomske običaje sa srpskog dvora.

Tagged under:
VRH